Varför är fika så populärt i Sverige?

I Sverige har vi en lång tradition av att fika. Begreppet är onekligen svenskt och förklaras ofta för utländska besökare som fascineras av fenomenet. Exempelvis får utbytesstudenter från andra länder ganska snart lära sig vad en fika har för innebörd. Var själva ordet fika kommer ifrån är oklart, men en teori är att det är omkastade bokstäver från ordet ”kaffe” som sedan justerats. I början var det enbart drickandet av drycken kaffe som räknades som fika, men nuförtiden omfattas även kaffebröd.

Ett ord som är betydligt mindre vanligt numera är ordet ”fik” som för ett par årtionden sedan var en vanlig benämning för café eller konditori. Men varför är då fika så populärt i Sverige? Det ska vi försöka reda ut nedan. Vi ska också presentera en riktig klassiker bland svenskt fikabröd – kladdkakan, som är ett oerhört populärt inslag på svenska caféer runt om i landet. Du hittar också ett recept på kladdkaka längre ned, så läs vidare!

Fika som social betydelse

Begreppet fika har onekligen en mycket social betydelse för oss svenskar. Visserligen är vi många som uppskattar en god kopp kaffe (eller te) och njuter av både bakverk och småkakor, men framförallt är fika något som innebär att träffas för en trevlig stund tillsammans. Själva fenomenet är därmed långt ifrån svenskt, eftersom det här är vanligt även i andra länder. Till skillnad från exempelvis Italien där en espresso sveps lite hastigt vid cafédisken, sitter vi svenskar gärna ner en stund för att fika och socialisera.

Kladdig kaka

Kladdkaka med grädde, eller kanske en klick vaniljglass? Den svenska klassikern kladdkaka kan varieras på flera sätt, men grundprincipen är densamma: en riktigt kladdig chokladkaka som närmast kan liknas vid en brownie – fast kladdigare. Den smakar utmärkt tillsammans med kaffe och i goda vänners lag och är dessutom mycket enkel att baka själv. Du rör snabbt ihop ingredienserna, häller dem i en bakform och – skjuts in i ugnen! En riktigt god variant av kladdkaka hittar du här.