Mina favorit recept för speciell kaffe

När det gäller kaffe är vi i Sverige i toppklass bland drickare, och därför är det synd att flera inte känner till några av dom här andra utsökta kafferecepten! Jag börjar alltid med den här klassikern ifrån Turkiet, som heter Turk Kahvesi! Mal dina kaffebönor till ett så fint pulver som du möjligen kan, ungefär en matsked, och koka sedan upp vatten i en kastrull med två teskedar socker i.

Blanda sedan kaffet och en kardemummakapsel i vattnet, och låt det koka tills det skummar. Ta bort kaffet från värmen och låt det sjuda ett tag tills skummet lagt sig, och upprepa det sen två gånger till. Häll sedan kaffet i en kopp och servera! Med det här receptet tar du inte bort det malda kaffebönorna utan låter dem vara kvar. Därför är det viktigt att du maler dem riktigt fint!

Mina favorit recept för speciell kaffe

Några andra favoritrecept!

Ett av dom ovanligaste kafferecepten jag kan lärde mig en vietnamesisk väninna som visade mig ”ca phe trung”. Koka först upp en stor kopp mycket starkt, svart, kaffe, gärna robusta. Sedan tar du ett egg, ja verkligen!, och separerar gulan från vitan. Vispa ägg-gulan med kondenserad mjölk tills det skummar, och lägg till en matsked av kaffet medan du fortsätter vispa. Häll sedan äggskummet över kaffet och njut, ägg går visst ihop med kaffe!

Nu när vintern är på gång så kommer det här receptet från alperna, det är nästan godare än varm choklad när snön yr! Först behöver du koka upp en dubbel espresso på valfritt sätt, och blanda det med en tesked farinsocker i ett värmesäkert glas. Lägg sedan en riklig klump sötad vispgrädde ovanpå, gärna med vaniljsmak, och strö över choklad flarn eller kokos! Drinken heter ”Einspänner” och värmer garanterat både kropp och humör.

Yuanyang från Kina är den häftiga blandningen av kaffe och te i en och samma dryck! Om du också älskar te måste du prova det här receptet. Börja med att brygga mjölk-te genom att sjuda två matskedar svart te i en kopp vatten i några minuter. Lägg till en burk kondenserad mjölk och sjud i några minuter till. Sila ut löven och blanda sen lika mängder av mjölk-te med nybryggt kaffe, och njut!