Om svenska bakverk

I Sverige har vi en fikakultur olik någon annanstans och vi har också en del bakverk som är extra speciella för oss. I den här artikeln ska vi ta upp fakta om olika svenska kakor, bullar och bakverk som kan anses vara typiskt svenska. Vad sägs om kanelbullar, prinsesstårtor, semlor, kärleksmums och vaniljdrömmar. Det finns gott om goda svenska kakor och bakverk som är värda att nämnas, saknar ni något så säg ifrån.

Om svenska bakverk

Kanelbullar är ett klassiskt inslag på fikabord i Sverige och det är svårt att hitta ett café som inte erbjuder någon variant av kanelbullen. Den blev vanlig i Sverige på 1950-talet, men har funnits i landet sedan 1920-talet. Det är en vetedeg som är fylld med en fyllning som oftast består av smör, socker och kanel. Den rullas sedan ihop och kanelsnäckorna skärs ut. Till sist penslas de med ägg och pärlsocker strös på innan de gräddas.

Princesstårta, semla, kärleksmums och vaniljdrömmar

En princesstårta ska klassiskt bestå av tårtbotten, grädde, vaniljkräm samt ett grönt marsipantäcke. I dagens prinsesstårtor förekommer vanligtvis sylt också, men egentligen ska tårtan då kallas operatårta och ha ett rosa eller rött marsipantäcke. En semla, även kallad bland annat fastlagsbulle, består av en vetebulle fylld med grädde och mandelmassa och lite florsocker på toppen av brödet. Innan såldes semlor endast runt Fettisdagen, men nu finns de att tillgå från december till påsk på de flesta platserna.

Kärleksmums är som en typ av försvenskad brownie som på senare år blivit mer och mer populär. Det är en mjuk chokladkaka med glasyr samt kokos på toppen. Kakan serveras i rutor, därav påminner de om brownies. Kärt barn har många namn och denna kaka kallas även Snoddas, mockarutor, chokladrutor samt kokosrutor. Det beror helt på vem du frågar helt enkelt. Nu för tiden är detta ett mycket populärt bakverk på svenska fikabord.

En vaniljdröm är en spröd, söt kaka som ofta är en av de sju kakorna som serveras på ett bord småkakor. Den bakas med hjorthornssalt, vilket ger dem en massa luftbubblor och en smulig och spröd karaktär. Det finns även andra varianter som exempelvis chokladdrömmar där kakan är smaksatt med choklad. Dessa kakor och bakverk vi har nämnt ovan är bara en bråkdel av de svenska kakor och bakelser som finns.