Kaffe kulturen i Sverige

Att svenskar är ett kaffeälskande folk är väl ingen nyhet, men hur kommer det sig? När och hur fick kaffet ett sådant starkt fotfäste i vårt land. Det finns flera legender om kaffets historia, den ena mer fascinerande än den andra, men det mesta tyder på att kaffet upptäcktes i Etiopien och dess närmaste grannländer. Redan på 500 talet upptäckte Etiopierna kaffeträdet och dess uppiggande effekt när man tuggade på bladen och bären.

Kaffe kulturen i Sverige

Jemen var landet som var först med kaffeodlingar, dessa odlingar låg runt staden Mocka, och det var också här man började rosta, mala och koka kaffe. Härifrån spred sig kaffet runt hela Mellanöstern. Venedig var den första europeiska staden som kaffet nådde, tack vare stadens handelsförbindelser med Mellanöstern. Själv konsten att odla och förädla kaffebönor, försökte araberna hålla hemlig. På 1600-talet började Europeiska handelskolonier själva starta odlingar i sina kolonier främst i Sri Lanka och Indonesien.

När kaffet kom till Sverige

I slutet av 1600-talet kom den första kaffeleveransen till Sverige, men det var endast avsett för det lite finare folket. Inte förrän på 1800-talet hade priset på kaffet nått en nivå som gjorde det möjligt för vanligt folk att åtnjuta drycken, och på 1900-talet slog den igenom som svensk nationaldryck. Det var också under denna tid som importen av kaffe till Sverige ökade drastiskt och kokades i slott och stuga.

Kaffe kulturen i Sverige

Fika, denna unika svenska tradition tros också vara en del av anledningen till att Sverige idag är det land som näst efter Finland, dricker mest kaffe i världen. Fika innebär oftast en kaffepaus och svenskarna tar gärna dessa små pauser. Man tror dessutom att ordet fika kommer av ordet kaffi som användes av gårdfarihandlare på 1900-talet. I Sverige dricks det i dag 1 211 koppar kaffe per innevånare och dag.

I Sverige finns det tradition att dricka sitt kaffe på olika sätt, på fat och på bit. Kanske minns du hur mormor och morfar sörplande drack sitt kaffe upphällt på kaffefatet?Troligen kommer denna tradition sig av kok kaffe blev så varmt att man inte kunde dricka ur en mugg och att det svalnade fortare på fatet. Idag dricker de flesta svenskar sitt kaffe enligt de italienska sederna, till exempel Espresso, Cappuccino är en av de vanligaste sorterna..