Hur gör man för att öppna ett café?

Det som jag har funderat mest på är vad jag ska satsa på för nisch. Ska jag köra på ett koncept med enklare alternativ som juicer och smörgåsar eller även erbjuda enklare rätter. Jag tror att jag har landat i att ta det lite steg för steg, det vill säga att jag börjar med drycker och smörgåsar för att se hur det utvecklar sig. Om något år kan jag byta ut menyn.

Det är viktigt för mig, och jag tror att det även är en framgångsfaktor, att välja en tydlig linje. Ska det vara ett mysigt café? Ett ställe med bra WiFi där folk kan sitta och jobba? Eller ett socialt ställe som anordnar evenemang där folk kan mötas och utbyta erfarenheter? Jag vill med mitt café erbjuda ett ställe med ganska lugn stämning, ditt besökarna kan komma med en bok eller studier.

Hur gör man för att öppna ett café?

Vad behöver man?

En viktig aspekt är såklart att hitta en lokal med bra läge och en lokal som är utformad på ett tilltalande sätt. Helst vill jag ha en tillhörande uteservering. Priset varierar beroende på lokalens storlek och utrustning. Kostnadsmässigt så tillkommer även det material som behöver köpas in för att kunna göra smoothies och mackor. Jag håller på att jobba på budgeten parallellt med att jag letar lokal för att ha koll på hur långt pengarna räcker.

På verksamt.se finns det en bra guide där man får reda på vad som behövs för att starta café. Efter att ha fyllt i olika val kring till exempel skyltning, musik och vart råvarorna kommer ifrån får man fram en checklista där man till exempel får veta att det behöver skickas en ansökan till polisen för att få tillstånd för uteservering och skaffa musiklicens om musik ska spelas i lokalen.

Jag tror det svåraste med att starta ett café är att våga ta steget. Det är lätt att fastna på praktiska frågor kring när det är rätt tajming eller vad man ska ha för namn. Kanske finns det en rädsla kring om det kommer dyka upp gäster. Det viktigaste och avgörande är att man vågar och brinner för sin idé. Om du är tillräckligt motiverad och har energin går det att göra nästan vad som helst.